Blijvend aandenken aan Annick Van Uytsel

Aandenken aan Annick Van Uytsel

Dit jaar zal het precies 10 jaar geleden zijn dat Annick ontvoerd en vermoord werd nadat zij van een fuif in Schaffen naar huis fietste. De lokale Diestse gemeenschap werd door elkaar geschud. Naast onmacht en ontgoocheling, toonde de bevolking ook een enorme betrokkenheid. Daarom werd beslist om een kunstwerk in de publieke ruimte te realiseren via participatie van de inwoners.De werkgroep was het er snel over eens dat het kunstwerk niet enkel om een persoon en het verleden mocht gaan. Het kunstwerk moest ook op een nieuwe plek komen te staan. Een plek waar je naartoe kan gaan. Een rustige plek die een energie uitstraalt, mensen doet denken en mensen samenbrengt. Het werd een plek aan de Zichemsepoort. Deze locatie heeft historisch ook heel wat te betekenen.“The ever blossoming garden”Tegen de indrukwekkende rand van de citadel wordt een fonteinsculptuur gerealiseerd in de vorm van een stromend beekje. Het grillige beekje van beton met ingelegde mozaïeken wordt aangedreven en gaande gehouden met een pompsysteem zodat het water in een circulair systeem blijft. Een mooie beeldspraak voor het leven.
Het ontwerp is van de Italiaanse kunstenaar Mario Airó die door de werkgroep geselecteerd werd. Zijn werk speelt met factoren als de spanning tussen natuur en cultuur en hij weet zijn werk altijd in te bedden in het grote verhaal van de kunst.
De bevolking van Diest kan geldelijk participeren in de realisatie van dit kunstwerk. Dit zal spoedig breed gecommuniceerd worden.